“Περήφανες εμείς για τη χώρα και το σύλλογο, ελπίζουμε πως θα είναι κι εκείνοι για μας…”

Ιούλιος 31, 2016
ÐÁÐÁÆÏÃËÏÕ & ÐËÁÔÁÍÉÙÔÇ

Συνέντευξη του Ολυμπιακού Ντουέτου στον Γιάννη Κορακή

Όταν το 2009 ο ΑΝΟ Μεταμόρφωσης γεννιόταν, οι προσδοκίες για τον -τότε νεοσύστατο- σύλλογο εκφράζονταν με τις λέξεις «σκληρή δουλειά» και «ανοδική πορεία». Στα επτά  αυτά χρόνια που μεσολάβησαν, τα οράματα άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα, οι αθλητές και αθλήτριες των «Σκαθαριών» εκπροσωπούν με αξιώσεις τον σύλλογο στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά και τα εθνικά μας χρώματα σε διεθνές επίπεδο. Το πιο λαμπρό και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εκπληκτικό Ντουέτο της Συγχρονισμένης κολύμβησης, που θα αποτελέσει την Ολυμπιακή μας ομάδα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, στο κορυφαίο -παγκόσμιου βεληνεκούς- αθλητικό γεγονός, η αγωνιστική πανδαισία του οποίου ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Οι Ευαγγελία Πλατανιώτη και Εβελίνα Παπάζογλου, οι δύο νεαρές σε ηλικία, αλλά εξαιρετικά έμπειρες συγχρονίστριες, που ανήκουν στο σύλλογο της Μεταμόρφωσης και είναι τα πρώτα ονόματα της Εθνικής ομάδας καλούνται να κάνουν το βήμα παραπάνω, να διεκδικήσουν με αξιώσεις τη διάκριση, ανάμεσα σε υπερδυνάμεις του αθλήματος.

Την ελληνική ομάδα, που βρίσκεται ήδη στη χώρα της σάμπα, κυνηγώντας το όνειρο,  συνοδεύουν οι ομοσπονδιακές μας προπονήτριες, η Μαρία Θηβαίου, τεχνική σύμβουλος του ΑΝΟΜ, και η Ναταλία Τσερνέτσκα, οι ακούραστες συνεργάτιδες και δάσκαλοι των δύο Ελληνίδων πρωταθλητριών και σε μεγάλο βαθμό πρωτεργάτες και αρχιτέκτονες των μεγάλων διακρίσεων που οι Πλατανιώτη και Παπάζογλου φέρνουν στην Ελλάδα. Εξάλλου, το αγωνιστικό κομμάτι της Ολυμπιάδας, στο οποίο θα στηριχθούν τα «Σκαθάρια» μας είναι δομημένο στην έμπνευση των δύο προπονητριών. Συγκεκριμένα, στο ελεύθερο Ντουέτο, τη χορογραφία με θέμα «Πράκτορες» έχει επιμεληθεί η Μαρία Θηβαίου, ενώ στο τεχνικό Ντουέτο, το θέμα της χορογραφίας «Φλερτ» έχει την προσωπική πινελιά της Ναταλίας Τσερνέτσκα.

Πρωταγωνίστριες στους Ολυμπιακούς αγώνες θα είναι οι δύο αθλήτριες, οι οποίες κοσμούν το άθλημα της Συγχρονισμένης κολύμβησης, όχι μόνο με την αγωνιστική τους παρουσία, αλλά και το ήθος τους. Η Ευαγγελία Πλατανιώτη είναι η «παλιά» της διοργάνωσης, καθώς η παρθενική της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες ήταν το 2012, στο Λονδίνο, όταν μόλις στα 18 της χρόνια είχε κατακτήσει την 8η θέση, αγωνιζόμενη στα προγράμματα του Ντουέτου μαζί με τη Δέσποινα Σολωμού. Η 22χρονη πρωταθλήτρια, με πολλές διακρίσεις στο βιογραφικό της, μεταξύ των οποίων η 3η θέση στο Σόλο γερμανικό ΟΠΕΝ της Βόννης το 2014 το χάλκινο μετάλλιο στο γαλλικό ΟΠΕΝ το 2015, το χρυσό στο Highlight στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 205 και το χάλκινο στο Ντουέτο το 2011 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων, αναμφισβήτητα είναι έτοιμη για το βήμα που θα ανανεώσει τη θέση της στην ελίτ του αθλήματος, διεθνώς.

Η Εβελίνα Παπάζογλου, στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες, θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για την 21χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια και φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία εδώ και 17 χρονια υπηρετεί το άθλημα, με σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις στο παλμαρέ της (ανάμεσά στις διεθνείς η 3η θέση στο Ευρωπαϊκό Νεναίδων το ’11 και η 1η θέση στο Highlight Ευρωπαϊκό Κύπελλο), και με καλά πλασαρίσματα σε Ευρωπαίκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα (όπως και η Ευαγγελία) οι φιλοδοξίες ξεκινούν από την είσοδο του ελληνικού Ντουέτου στην οκτάδα της διοργάνωση.

Οι Ευαγγελία Πλατανιώτη και Εβελίνα Παπάζογλου, τα δυο ξεχωριστά διαμάντια της πισίνας, μίλησαν στο skatharia.gr, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση σχετικά με τις προσδοκίες και τους στόχους τους στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα περηφάνιας για τη χώρα τους και το σύλλογό τους, τον ΑΝΟ Μεταμόρφωσης και υποσχόμενες ότι θα κάνουν τα πάντα για να είναι κι εκείνοι περήφανοι γι αυτές μετά την παρουσία τους εκεί. Η συνάντηση έγινε στο κολυμβητήριο του Αγίου Κοσμά, όπου προετοιμαζόταν, μέχρι μία μέρα πριν από την αναχώρηση για το Ρίο και συνοδεύτηκε με μια πολύ όμορφη φωτογράφηση.

—Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις λίγο πριν από την τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς αγώνες;

anomsynent7

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Νιώθουμε περήφανες που θα εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς αγώνες. Δεν τίθεται θέμα αμφιβολίας στο ότι θα τα δώσουμε όλα, σε κάθε αγώνα, πόσω μάλλον τώρα που θα βρεθούμε στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη, τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Έτσι ώστε να αισθανθούν όλοι περήφανοι και για μας».

Εβελίνα Παπάζογλου: «Είναι κάτι πολύ σπουδαίο, να εκπροσωπούμε τη χώρα, τις οικογένειές μας, το σύλλογό μας, στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση και όλοι αυτοί να είναι περήφανοι για εμάς. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μας στηρίζουν και πιστεύουν σε εμάς. Εμείς θα τα δώσουμε όλα, είναι εξάλλου είναι η πιο σημαντική στιγμή. Σίγουρα υπάρχει λίγο άγχος, αλλά είμαστε περισσότερο ανυπόμονες. Θέλουμε να βρεθούμε στο Ρίο και να ξεκινήσει αυτό το όνειρο».

—Η πορεία της προετοιμασίας ήταν γεμάτη εμπόδια, αλλά πλέον είσαστε σε πολύ καλή κατάσταση.

Ευαγγελία: «Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε προετοιμασίες με εμπόδια, οπότε δεν ήταν κάτι που μας παραξένεψε, καθώς κάθε φορά βρίσκουμε τον τρόπο να την προσαρμόζουμε στα δεδομένα που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν την ώρα του αγώνα. Έχουμε κάνει μια αρκετά καλή προετοιμασία και νομίζω ότι είμαστε έτοιμες πλέον. Έως την τελευταία ημέρα πριν δώσουμε τη μάχη μας, θα είμαστε πανέτοιμες».

Εβελίνα: «Προετοιμασία χωρίς εμπόδια. δεν είναι προετοιμασία. Αν ήταν όλα ιδανικά, αυτό θα ήταν το περίεργο. Αυτή τη στιγμή, είμαστε στο καλύτερο δυνατό στάδιο, έχουμε υπάρξει σε πολύ χειρότερες καταστάσεις. Έχουν πλέον διορθωθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες και πλέον μπορεί να ξεκινήσει το ταξίδι της Ολυμπιάδας για εμάς».

anomsynent6

—Ευαγγελία, τι σημαίνει για εσένα η δεύτερη συμμετοχή σε Ολυμπιάδα; Τι αισθήματα έχεις; Σκέφτεσαι ότι πρέπει να είσαι καλύτερη;

Ευαγγελία: «Πιστεύω ό,τι συμβαίνει σε κάθε αθλητή, να θέλει να είναι συνεχώς καλύτερος, να βελτιώνεται. Διαφορετικά σταματά να εξελίσσεται. Πρέπει κάθε φορά να βάζεις στόχο και κάθε φορά να γίνεσαι καλύτερος. Είμαι πολύ χαρούμενη που εκπροσωπώ τη χώρα μου σε Ολυμπιακούς για δεύτερη φορά. Θέλω να κάνω το καλύτερο δυνατό, όχι μόνο για εμένα προσωπικά, αλλά και για την Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα και πιστεύω ότι είμαι έτοιμη σε κάθε επίπεδο».

—Εβελίνα, είναι η πρώτη συμμετοχή για εσένα, ένα όνειρο ζωής φαντάζομαι. Ποια είναι τα δικά σου συναισθήματα και σκέψεις εν όψει της συμμετοχής, μαζί με την Ευαγγελία, που θα σε βοηθήσει και στον τομέα της προσαρμογή, όντας πιο έμπειρη;

Εβελίνα: «Θέλω να ευχαριστήσω τις προπονήτριές μας, Ναταλία Τσερνέτσκα και Μαρία Θηβαίου, για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου και που πιστεύουν ότι θα τα καταφέρω, μαζί με την Ευαγγελία. Σίγουρα είναι όνειρο κάθε αθλητή, μια συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες, να εκπροσωπεί τη χώρα του στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και αυτή τη σιγουριά μου την εμπνέει το γεγονός ότι έχω δίπλα μου μια αθλήτρια η οποία έχει συμμετάσχει ξανά σε Ολυμπιακούς αγώνες. Πιστεύω πως σε ό,τι χρειαστώ η Ευαγγελία θα με στηρίξει και θα με βοηθήσει με την πείρα που έχει».

—Μπορεί να γίνει ένα «άλμα» σε αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες; Μπορούμε να δούμε κάτι περισσότερο από αυτό που προσδοκούμε από εσάς; Στοχεύετε στην είσοδο στην οκτάδα. Μπορεί να γίνει η έκπληξη, δεδομένου ότι στη Συγχρονισμένη έχουν αρχίσει και γίνονται αλλαγές;

anomsynent9

Ευαγγελία: «Γνωρίζουμε πώς είναι τα πράγματα στο άθλημά μας. Σίγουρα μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Ένας αγώνας είναι ένας αγώνας. Μπορείς να πας καλά με την ίδια ευκολία με την οποία μπορείς να πας άσχημα. Στόχος μας είναι να πάμε καλύτερα, σε σχέση με τα αποτελέσματα που φέρνουμε σε άλλους αγώνες, σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά. Θέλουμε να περάσουμε τη Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες, ισάξιες με εμάς βαθμολογικά και σε αποτελέσματα. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι η καλύτερη δυνατή προσπάθεια, τα υπόλοιπα θα έρθουν».

—Έχετε μελετήσει τις αντίπαλες ομάδες, ξέρετε μυστικά, ξέρετε πώς θα τις αντιμετωπίσετε, έχετε όπλα στη φαρέτρα σας πλην από τη δική σας πιθανότατη καλή εμφάνιση;

 Εβελίνα: «Έχουμε κοιτάξει τους αντιπάλους μας από το προ- Ολυμπιακό τουρνουά, από τους προηγούμενες αγώνες, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Γνωρίζουμε πώς δουλεύουν, όπως και εκείνοι, πιστεύω, μας παρακολουθούν. Εμείς προσπαθούμε για το κάτι παραπάνω, να κάνουμε τη διαφορά, να βρεθούμε ένα βήμα πιο μπροστά, από εκείνους. Αυτός είναι ο στόχος και το βασικό μας προτέρημα είναι η ενέργεια, το ταπεραμέντο, η δύναμη που έχουμε. Πιστεύω ότι κερδίζουμε με αυτό, ότι μπορούμε να καταφέρουμε το βήμα που θέλουμε να κάνουμε».

—Όσον αφορά τις συνθήκες στο Ρίο, έχετε προσαρμοστεί με βάση και το προ-Ολυμπιακό τουρνουά, που διεξήχθη στη Βραζιλία; Είναι ο χώρος και το μέρος κατάλληλο για να γίνει ένας καλός αγώνας; Τι μαθαίνετε γι’ αυτό;

Ευαγγελία:  «Η αλήθεια είναι, πώς όποιες και να είναι οι συνθήκες, ένας αθλητής πρέπει να είναι προετοιμασμένος και να προσαρμόζεται. Εμείς βρεθήκαμε στη Βραζιλία για το προ- Ολυμπιακό τουρνουά, δεν είναι τόσο άσχημες οι συνθήκες, όσο ακούγονται. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες στη χώρα και ειδικά τώρα με τους Ολυμπιακούς αγώνες, η χώρα βρίσκεται σε μία κρίση. Όταν βρεθήκαμε εκεί, υπήρχαν προβλήματα στις εγκαταστάσεις, πιστεύω όμως ότι τώρα θα είναι όλα διαφορετικά. Είναι Ολυμπιακοί αγώνες και οι διοργανωτές θα προσπαθήσουν για το καλύτερο».

Εβελίνα: «Δεν ήταν όλα έτοιμα όταν πήγαμε στη Βραζιλία. Ως καιρικές συνθήκες ήταν καλοκαίρι όταν βρεθήκαμε στο Ρίο, τον προηγούμενο Μάρτιο. Τώρα θα είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα, θα είναι χειμώνας. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούμε πιο εύκολα, γιατί ο χειμώνας τους είναι πιο ήπιος, από ότι εδώ, έχει γύρω στους 21 βαθμούς. Σαν εγκαταστάσεις δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, όμως θεωρώ ότι εν όψει Ολυμπιακών αγώνων θα είναι έτοιμοι, πρέπει να είναι , καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Εμείς θα είμαστε στο κολυμβητήριο Μαρία Λέγκ, το οποίο είναι παλαιό και είναι ανοιχτό. Πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με προ- Ολυμπιακό τουρνουά».

—Εν όψει της συμμετοχής σας στους Ολυμπιακούς αγώνες και εσείς και το άθλημα συναντάτε μια καλύτερη προβολή, σας έχουν περικυκλώσει φωτογράφοι και δημοσιογράφοι, γενικά υπάρχει μια μεγαλύτερη δημοσιότητα. Έχετε κάποιο παράπονο από αυτό, ότι σας θυμούνται μόνο σε μεγάλες διοργανώσεις, ή τουλάχιστον το ευρύ φάσμα των δημοσιογράφων; Ή το έχετε πάρει απόφαση πλέον και πιστεύετε ότι αυτή είναι η μοίρα του αθλήματος;

Ευαγγελία: «Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μοίρα του αθλήματός μας. Δυστυχώς, η Συγχρονισμένη δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε. Είναι και κάτι το οποίο πορεύεται ανάλογα με τις επιτυχίες. Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να τυγχάνουμε μεγαλύτερης προβολής, βάσει των διακρίσεων που έχουμε. Έτσι το έχουμε σαν χώρα, να έχουμε 2-3 αθλήματα που ξέρει ο κόσμος και τα οποία να τυχαίνουν προβολής και 2-3 ακόμη που έχουν διακρίσεις να μένουν στην αφάνεια. Καλώς για εμάς, λόγω των Ολυμπιακών αγώνων, το άθλημα μας έχει μεγαλύτερη προβολή, αλλά θα μας έκανε καλό να συνεχιζόταν αυτό και όλα τα χρόνια. Αν σε ξέρει ο κόσμος, βρίσκονται χορηγοί, διευκολύνεται η δουλειά σου. Οπότε θα ήταν καλό για εμάς να συνεχιστεί αυτή η προβολή και έξω από τους Ολυμπιακούς αγώνες».

ÐÁÐÁÆÏÃËÏÕ & ÐËÁÔÁÍÉÙÔÇ

—Η Πολιτεία, η Ομοσπονδία στήριξαν την προσπάθεια και την προετοιμασία σας ή ήσασταν μόνες σε αυτόν τον αγώνα;

Εβελίνα: «Δεν ήμασταν μόνες μας σε αυτόν τον αγώνα, δίπλα μας ήταν κάθε μέρα η ΚΟΕ, που προσπαθούσε κάθε μέρα να μας βρει ένα κολυμβητήριο να προπονηθούμε, ιδιαίτερα το χειμώνα, που είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τις θερμοκρασίες και χρειαζόμασταν εσωτερική πισίνα. Βρεθήκαμε κάποια στιγμή στο κολυμβητήριο του Πειραιά, στα «Βοτσαλάκια». Έπειτα, όταν καλυτέρευσαν οι συνθήκες γυρίσαμε ξανά σε ανοιχτό χώρο. Η Ομοσπονδία είναι δίπλα μας, το συζητάμε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Όλοι ξέρουμε ότι ζούμε σε μια χώρα, με δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, κάτι το οποίο δυσχεραίνει και την κατάσταση μας»

Ευαγγελία: «Επιπλέον να πούμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που μας έχει βοηθήσει και έχει βρεθεί δίπλα μας, από κοινού με την ΚΟΕ. Όποτε σε αυτό το κομμάτι, μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, είναι στο πλευρό μας αμφότεροι για ό,τι χρειαστούμε».

—Ρίο ντε Τζανέιρο. Ένας τόπος μαγικός και τρομακτικός παράλληλα. Τι σκέφτεστε για όλο το πακέτο των αγώνων, για όλο αυτό τον κόσμο που θα ήθελα να βρεθεί σε αυτόν τον τόπο;

anomsynent1

Ευαγγελία: «Αισθανόμαστε πολύ τυχερές που θα πάμε σε έναν τόπο όπου δε μπορεί να ταξιδέψει εύκολα ο οποιοσδήποτε στη χώρα μας. Είναι ένα υπερατλαντικό ταξίδι, είναι προορισμός τον οποίο ονειρεύεται πολύς κόσμος. Αυτή τη στιγμή, όμως, μας ενδιαφέρει ο αγώνας μας. Μόλις τελειώσει, θα απολαύσουμε κάθε λεπτό.

Εβελίνα: «Πρώτη σκέψη μας είναι ο αγώνας, πηγαίνουμε εκεί για ένα σκοπό. Σίγουρα μετά θα χαλαρώσουμε, αλλά πρέπει πρώτα να τελειώσουν οι αγώνες με επιτυχία για να γίνει αυτό».

Ένα μήνυμα για τον ΑΝΟ Μεταμόρφωσης θα στείλετε; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη περηφάνια για ένα σύλλογο από το να στέλνει τους αθλητές του σε Ολυμπιακούς αγώνες. Τι θέλετε να πείτε σε αυτό το σύλλογο, στους ανθρώπους του;

Ευαγγελία: «Αν είναι μία φορά περήφανοι οι άνθρωποι του ΑΝΟΜ για εμάς, εμείς είμαστε δέκα φορές για εκείνους. Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να αισθάνονται ακόμη πιο περήφανοι για εμάς, οι άνθρωποι του σωματείου, μετά την ολοκλήρωση αυτών των αγώνων».

Εβελίνα: «Ευχαριστούμε το σύλλογο για ό,τι έχει κάνει για εμάς, που μας στηρίζει και θα συνεχίσει να μας στηρίζει. Είμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια και θέλουμε να ξέρουν οι άνθρωποι του ΑΝΟ Μεταμόρφωσης ότι θα βρεθούμε στο Ρίο για να κάνουμε ακόμη πιο περήφανή αυτή την οικογένεια».

ÐÁÐÁÆÏÃËÏÕ & ÐËÁÔÁÍÉÙÔÇÐÁÐÁÆÏÃËÏÕ & ÐËÁÔÁÍÉÙÔÇanomsynent5anaxorskath1

Επιμέλεια ύλης: Δήμητρα Γκουντέλια

ΦΩΤΟ: by newsports.eu (Αλέξανδρος Μαρόπουλος)