Η Μαρία Θηβαίου, εφ’ όλης της ύλης, με απολογισμό και εκτιμήσεις για Εθνικές ομάδες και ΑΝΟΜ

Σεπτέμβριος 22, 2018
solar9

Στο ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου, η εθνική μας προπονήτρια της Καλλιτεχνικής (Συγχρονισμένης) κολύμβησης και τεχνική σύμβουλος του ΑΝΟ Μεταμόρφωσης, η Μαρία Θηβαίου, μας κατέθεσε τον απολογισμό της για τη σεζόν που πέρασε, μιλώντας για την ιδιαιτέρως ενθαρρυντική εμφάνιση των Εθνικών μας ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις, για την εκπληκτική πορεία του ΑΝΟΜ, που αναδείχθηκε πρωταθλητής σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες στη Συγχρονισμένη, αλλά και τη μεγάλη πρόοδο του τμήματος της κλασικής κολύμβησης. Παράλληλα κάνει τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές τη νέα σεζόν και την άμεση ανάγκη ευρέσεως κατάλληλων χώρων προετοιμασίας. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην καυτηριάσει για άλλη μια φορά το πρόβλημα με τον περιορισμένο χώρο προπόνησης των Σκαθαριών στο δημοτικό κολυμβητήριο της Μεταμόρφωσης. Αναλυτικά οι δηλώσεις της:

Για τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα:

“Η Εθνική ομάδα -παρότι ήταν μια δύσκολη χρονιά από θέμα συνθηκών προετοιμασίας, κάτι που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, αλλά και την πορεία μας- τα αποτελέσματα, στο μέγιστο βαθμό, ήταν πολύ ικανοποιητικά, με αποκορύφωμα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών. Ίσως όχι στο 100%, αλλά ένα 70% το πιάσαμε. Ήταν πολύ θετικό ότι τα ομαδικά μας αγωνίσματα, εν όψει και του απώτερου στόχου που είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες (από τώρα θέλουμε να έχουμε εικόνα), είχαν μια πάρα πολύ καλή απόδοση. Τα αποτελέσματα, δηλαδή, είναι πολύ ενθαρρυντικά, ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Όλο αυτό μας δίνει έναυσμα για να κάνουμε την υπέρβαση σε όλα τα επίπεδα.  Στο προπονητικό τιμ να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για το κάτι παραπάνω και ίσως και με καινούργιους ανθρώπους πιο εξειδικευμένους. Στο θέμα των αθλητριών να μπορέσουμε τα επόμενα δύο χρόνια να τις ελέγχουμε ως προς την καθημερινή τους προπόνηση για να μπορούμε να τις φέρουμε στο μέγιστο της απόδοσής τους και να πάρουμε το καλύτερο. Και να επιλέξουμε τους αγώνες που θα πάρουν μέρος, ώστε να κάνουμε τη βέλτιστη προετοιμασία σε αγωνιστικό επίπεδο. Αλλά και καλή προετοιμασία σε θέμα δημοσίων σχέσεων, διότι το δικό μας το άθλημα το χρειάζεται αυτό και αντίστροφα να δεχτούμε κι εμείς το ίδιο.

Ξεκινάμε με πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα και φιλόδοξες προθέσεις, είμαστε καλά σε θέματα ψυχολογίας και με τα παιδιά, αλλά και μεταξύ μας οι προπονητές, για το πώς λειτουργούμε. Η βοήθεια και η στήριξη της Ομοσπονδίας μας έχει φτάσει εδώ που είμαστε. Παρεπιπτόντως, είναι εκπληκτικό και πολύ ενθαρρυντικό αυτό που έγινε με το πόλο, μακάρι να μας δώσει και μας λίγη χρυσόσκονη για να προχωρήσουμε στα ψηλότερα σκαλοπάτια. Έχουν ξεφύγει, πλέον, είναι υπερδύναμη σε όλες τις κατηγορίες. Κι όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Οφείλουμε φυσικά κι ένα ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πρόσωπο του Προέδρου της Ομοσπονδίας Δημήτρη Διαθεσόπουλου, διότι είναι κοντά στη Συγχρονισμένη και θα συνεχίσει να είναι κοντά.

Αυτή η νέα χρονιά είναι “περίεργη” και πιο σημαντική, διότι σε αυτήν θα παιχτούν όλα για το άλμα μας για τους Ολυμπιακούς. Το πιο σημαντικό που πρέπει να λυθεί είναι το ζήτημα του χώρου προετοιμασίας. Πρέπει να βρεθεί ένας χώρος που να αρμόζει στη Συγχρονισμένη κολύμβηση για να γίνεται σωστή και μεθοδικά η δουλειά. Ο Άγ. Κοσμάς μέχρι τώρα είναι η μοναδική λύση, αλλά σίγουρα δεν πλησιάζει, όχι το ιδανικό, ούτε καν το μέτριο”.

Η κ. Θηβαίου θίγει και το ζήτημα με τις αδικίες από το κατεστημένο το αθλήματος, με κυριότερη αυτή που έγινε φέτος στο Ευρωπαϊκό με την Πλατανιώτη, τόσο σε Τεχνικό, όσο και σε Ελεύθερο πρόγραμμα. “‘Οντως, αυτή η ιστορία κουράζει και απογοητεύει και τις αθλήτριες. Αυτό που είπα, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε την υπέρβαση σε όλα τα επίπεδα, εννοούσα και σε αυτό, καθώς είναι μια σημαντική παράμετρος. Και εκεί προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δηλαδή, η δική μου παρουσία στις Επιτροπές, αλλά και των υπολοίπων, αλλά και οι κριτές μας που υπολογίζονται πλέον και είναι παρόντες παντού. Αυτά, βέβαια, δεν λύνουν άμεσα τα προβλήματα, αλλά σου δίνουν τη βάση να διαπραγματευτείς. Είναι μια νοοτροπία που δεν αλλάζει, καθώς παραμένουν οι ίδιοι άνθρωποι στα κέντρα αποφάσεων και είναι ένα άθλημα που έχει να κάνει με την υποκειμενική άποψη. Υπάρχουν κατεστημένα. Αν η ισορροπία δεν αλλάξει μέσα στην ομάδα ανθρώπων που διοικούν, το κατεστημένο δεν θα αλλάξει. Κι αυτό δεν θα γίνει άμεσα, θέλει χρόνο”.

Για την πορεία του ΑΝΟ Μεταμόρφωσης:

“Θα αναφερθώ πρώτα στην κλασική κολύμβηση. Ξεκινήσαμε δειλά και ελπιδοφόρα για κάτι υψηλότερο στην κολύμβηση, περίμενα εξέλιξη με τη δουλειά που γίνεται, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Ήταν πέραν των προσδοκιών οι επιτυχίες τη σεζόν που πέρασε. Φυσικά και οφείλεται στην τεχνογνωσία που έχει ο Δημήτρης (σ.σ. Χασιώτης), στην αγάπη που έχει για τη δουλειά του και για το άθλημα και στις οργανωτικές του ικανότητες. Φυσικά διέθετε και ένα καλό υλικό, ακατέργαστα διαμαντάκια που πλέον φαίνονται και διακρίνονται. Αρχίζει να φαίνεται η βάση της πυραμίδας και από κει και πέρα είναι μονόδρομος η επιτυχία. Στα αθλήματά μας, όταν έχεις τη γνώση, την εμπειρία και τις συνθήκες, το να πετύχεις δεν είναι τύχη. Είναι καθαρά θέμα χρόνου, αλλά πρέπει να εξασφαλίσεις αυτά τα τρία.

Στη συγχρονισμένη (σ.σ.: όπου ο σύλλογος θυμίζουμε αναδείχθηκε πρωταθλητής και πολυνίκης σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες την περασμένη σεζόν) βαδίζουμε σταθερά ανοδικά. Οι συνεργάτες του τεχνικού τιμ ήταν απολύτως πετυχημένοι από τις επιλογές τους και από τα αποτελέσματά τους πέρυσι και παραμένουν στις θέσεις τους όλοι. Αν γίνουν κάποιες αλλαγές ως προς τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες, αυτό θα το δούμε στην πορεία. Πάντως, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει…

Φυσικά δεν θα μπορούσα να μη θίξω και πάλι το τεράστιο ζήτημα με τον χώρο μας στο κολυμβητήριο της Μεταμόρφωσης. Όσο και αν εξελισσόμαστε, όσο και αν αναπτυσσόμαστε σε όλα τα επίπεδα, είτε ποιοτικά είτε ποσοτικά, παραμένουμε πάντα στα ίδια επίπεδα του περιορισμένου χώρου που είχαμε. Ένα γεγονός ακατανόητο. Συνωστίζονται σε μια διαδρομή τόσα παιδιά που συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Ιδίως το χειμώνα, αυτό που συμβαίνει είναι παράλογο. Διότι -αν δεν θέλουν να πάρουν μια διαδρομή (από τις τέσσερις που του έχουν δώσει) από το άλλον σύλλογο που στεγάζεται εκεί-, θα μπορούσαν τουλάχιστον να μας δώσουν μία διαδρομή από τις τρεις του κοινού που παραμένουν σχεδόν άδειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Να μπορέσουν να παιδιά μας να κολυμπήσουν. Στο κάτω κάτω κι αυτά τα παιδιά είναι πολίτες και δημότες της Μεταμόρφωσης, οι γονείς τους πληρώνουν τους ανάλογους φόρους. Γιατί υπάρχει αυτή η ανισότητα; Δεν μπορώ να το καταλάβω. Είναι ένα κατεστημένο που δεν αλλάζει με τίποτα. Υπάρχει και θέμα ασφάλειας των παιδιών. Ο ΑΝΟΜ διαθέτει πλέον δύναμη 500 παιδιών σε όλα τα τμήματά του, έχει γιγαντωθεί, δικαιούται κάτι περισσότερο. Αφήστε που η διανομή του χώρου έγινε στα τέλη Αυγούστου εν αγνοία μας και χωρίς την παρουσία μας. Απίστευτα πράγματα… Επιτέλους πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι σε άλλη βάση και να δώσουν λύση”.